Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrowaćTUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów(sklepy cygarowe). Zapraszamy!
Cigar Aficionado Forum cygarowe Cigar Aficionado

Polskie Forum Cygarowe
Informacje, porady, recenzje cygarowe oraz odpowiedzi
na wszelkie pytania z cygarami związane.
www.CigarAficionado.com.pl

SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Choose language:

Poprzedni temat :: Następny temat
Hoyo de Monterrey Palmas Extra
Autor Wiadomość
Amigo
Początkujący Aficionado
Carpe diem....

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009   Hoyo de Monterrey Palmas Extra

Piątek 18 września 2009r.

Pochodzenie: Kuba
Cena: 12 zł
Wymiary: 140 mm x 15,87 mm (creams)
-
Trochę za ciasno zwinięte

Koło godziny 21:00 wróciłem do domu, zmęczony po całym dniu nawet tygodniu nauki i codziennych zajęć z jedną myślą w głowie.... co zgodnie z piątkowym zwyczajem zostanie wyjęte z małej skrzyneczki. Po krótkich oględzinach doszedłem do wniosku dziś Kuba!! a co mi tam, no i mój wzrok padł na Hoyo de Monterrey Palmas Extra, który nie leżał co prawda zbyt długo w humidorze ale i tak pięknie pachniał. Poszedłem do kuchni zjadałem porządna kolacje popiłem kubkiem kakao, oglądnąłem wieczorny film i postanowiłem wyjść na balkon z moim kubańskim przyjacielem. Jak mam w zwyczaju wiozłem ze sobą szklaneczkę whisky (black&white) i szklaneczkę wody zęby lepiej wyczuć smak cygaro,siadłem w bujanym fotelu mojego dziadka włożyłem w uszy słuchawki, pościłem Buena Vista Social Club Chan Chan i zabrałem się do rozpalania.
Budowa bardzo ładna ale ciąg trochę za słaby a wiec masaży, no jest ok! Paliło się równo mimo lekkiego wiatru, dym delikatny nie gryzący ogólnie smaczny(kawowo-drzewny), gęsty, wrażenia wysmienite.
W moim mniemaniu tak powinno smakować kubańskie cygaro i do tego ta nie kubańska cena. Polecam z powodu nie za dużej mocy na relaks po ciężkim dniu.

Pozdrawiam
Amigo

Yorick
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009   

Wypaliłem kilka i:
- ciąg zawsze miałem ok, ale wiem że zdarzają się czasemkołki
- smak wyraźny, przyjemny
- świetne cygaro na dopalenie się / poprawie smaku po cygarze które nie podeszło lub krótsze palenie
- tania, dobra Kuba (minus że to nie jest format Sublimes :) )
Postaw piwo autorowi tego posta

RafalW
Nowicjusz
www.winohobby.biz

Bardzo lubie to cygarko, na szybkie palenia, np: na specerze.

Wogóle bardzo mi smakują HdM :winko:

Czik
Nowicjusz

To cygarko to chyba idealny wybór dla każdego, kto chce się zapoznać z typową Kubą bez ogołocenia swojej skarpety z oszczędnościami :) . Na 100% się skuszę przy następnym zamówieniu :cool1: .

Colonel_Kurtz
Początkujący Aficionado
Sir Smoke A Lot

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

W pazdziernikowym numerze CA HdM Palmas Extra otrzymalo 90 pkt, co zrownalo je w rankingu z Cohiba Siglo 4 i usadowilo tylko o 1 pkt nizej od takich cygar jak np. Monte Open Regata czy HdM Epicure No. 1.

Ciekaw jestem Waszych opinii - czy to cygaro zasluguje na takie miejsce?

I jedno pytanie przy okazji - czy ranking CA bierze pod uwage stosunek cena/jakosc czy wylacznie kryteria czysto 'cygarowe'?

pzdr

CK

unknown
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)

To tak jak z ocenami aut w fachowej prasie.
Dzieki punktom za ergonomię, niskie zuzycie paliwa, łatwość parkowania itd jakieś małe autko może mieć tyle samo punktów, co luksusowa fura.

Wg mnie - absolutnie nie zasluguje na punktowe porównanie z tą Cohibą.

Jedyny wyznacznik to wg mnie srednia opinia wielu konsumentów, a nie opinia kilku panów wypalajacych sponsorowane przez producentów i dystrybutorów cygara... ;-)

Yorick
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)

Colonel_Kurtz napisał/a:
W pazdziernikowym numerze CA HdM Palmas Extra otrzymalo 90 pkt, co zrownalo je w rankingu z Cohiba Siglo 4 i usadowilo tylko o 1 pkt nizej od takich cygar jak np. Monte Open Regata czy HdM Epicure No. 1.

Ciekaw jestem Waszych opinii - czy to cygaro zasluguje na takie miejsce?

...CK

Hmm, ja odpowiem tak - HdM PE to na pewno dobre cygaro. Siglo 4 ani Regaty jeszcze nie paliłem, więc trudno mi o porównanie. A jeśli chodzi o HdM Ep #1 to zbyt mało ich wypaliłem żeby porównywać do palmasików.Natomiast zdecydowanie wolę punktację składaną z elementów jawnych i kilku wymiarową niż jedną ocenę całego cygara. Porównywać do Sublimes-a to nie ma sensu ale jest to świetne cygaro za bardzo dobrą cenę.

Highlander71
Aficionado
Podróżnik

Obecności na FOSCA: 5
Otrzymał 8 piw(a)

Colonel_Kurtz napisał/a:
czy to cygaro zasluguje na takie miejsce?

CK

Nie jestem żadnym fachowcem ale tu chyba nastąpiła jakaś pomyłka, być może testujący brali za wyznacznik markę ???
Dla mnie to cygaro to porażka nie trafiłem ani razu na poprawność spalania juz nie mówiąc o jakiś fajerwerkach w smaku. Nie jest złe ale żeby 90 pkt??? chyba że ich punktacja zaczyna się od 87 :)

Podobno jak się trafi dobra sztuka to jest tak źle. Takie samo mówiłem o JLP może dlatego nie wracam do ... "jak się trafi" . Wolę powtarzalność a nie banderolkę na cygarze.

Spal bo cena zachęca

Pozdrawiam

H71

Wyświetl szczegóły
Colonel_Kurtz
Początkujący Aficionado
Sir Smoke A Lot

Otrzymał 1 piw(a)

Ja to cygaro palilem. Co wiecej, mam je caly czas w humiku, bo to swietne palenie za te kase. Zwlaszcza pudelko kupione w ostatniej Akanowej promocji mnie zachwycilo. Piekne, czekoladowe wrappery (prawie jak maduro) i sztuka w sztuke rowna idealna konstrukcja i takiez smak i spalanie (a poszlo ich juz z 10 z tego zakupu). Choc z poprzednich zakupow kolki sie zdarzaly ...

Generalnie to chyba bardziej bylo pytanie o sens rankingow takich jak ten w CA - chocby nie wiem jak wyrobione podniebienie nie da obrazu cygara po jednym paleniu (chocby ze wzgledu na nierownosc kubanskiej produkcji).

Poza tym uwzglednianie w rankingu ceny cygara mija sie moim zdaniem z celem. A tylko taki czynnik jest wg mnie w stanie uzasadnic zrownanie HdM PE z Cohiba S4. No chyba ze misiowie z CA dostaja do recenzji Palmasy z jakiejs specjalnej serii.

pzdr

CK

smfs
Początkujący Aficionado

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   

Cigar Aficionado ocenia na podstawie następujących kategorii:

1. Wygląd - wrapper, nałożenia liścia(max 15pkt)
2. Spalanie (max 25pkt)
3. Smak (max 25pkt)
4. Ogólne wrażenie (max 35pkt)

Cygara do testowania bierze się ze sklepów, a następnie zabiera się pierścień, aby testujący nie wiedzieli co palą. Ocene wystawia się jako średnią ocen kilku testujących.

Biorąc pod uwagę ich wygląd, ocena jest tym bardziej imponująca. Chociaż ja całkowicie się z nią zgadzam, moim zdaniem Palmasy są kapitalne.

drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana

Obecności na FOSCA: 5
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   

Ja do wszelkich rankingów, ze szczególnym uwzględnieniem rocznych CA podchodze z dużym dystansem. Zbyt wiele różnych subiektywnych czynników może miec na nie wpływ, więc najlepiej zrobic sobie swój własny ranking i tego się trzymac, ja przynajmniej tak mam :palacz:
Nie zmienia to faktu, że HdM Palmas to zaskakująco dobre cygaro jak na tę cenę i rozmiar, mam ich stały zapas w humidorze i choc, jak już gdzieś pisałem, średnio 1/10 trafia się kołkowate to i tak warte jest zachodu. To naprawdę smaczne i fajne cygarko :cool1:

mój status

człekoupiór
Początkujący Aficionado
siesta

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010   

wtrącę moje 3 grosze do tego tematu...

chodzi mi szczególnie o totalnie subiektywną ocenę smaku cygar :palacz:

smaki tego cygara jakie wyczułem to delikatna ilość skóry, cedry i torf... oraz tutaj wielkie zaskoczenie... zestaw smakowy jak w słodkim wermucie Martini Bianco :cool1: nuty te ujawniały się przez około 2 cm cygara i były naprawdę smaczne :) potem znów wróciła ziemia zmieszana z posmakiem drewna :cigar: kawał dobrego palenia za naprawdę psie pieniądze :)

Amigo
Początkujący Aficionado
Carpe diem....

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   

Szkoda tylko że format jest do d.... przydało by się coś grubszego ;] Smakowo cygarko warte swojej ceny mimo że zdążają się szt. o mianie "kołek" to większość jest ok.

Yorick
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   

Amigo napisał/a:
Szkoda tylko że format jest do d....

Nie do d... a na dopalenie, a jak chcesz grubasa to sobie Sublimesa zaaplikuj ;)
A na serio to dla mnie pewniak smakowy na dobre zakończenie wieczoru - serdecznie polecam.

toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010   

HdM PE - niestety kojarzy mi się ze słabym ciągiem i morderczym wysiłkiem przy paleniu.
I to od zarania mojej przygody z cygarami, przez co mam spory dystans do tego batona.
Lubie gdy mnie cygara zasmakują: ale smakowo i pozytywnie.

mr.selfdestruct
Nowicjusz

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010   

Palmasy są świetne. Nie ma lepszej Kuby za te pieniądze. A jesli ktoś chwali Piedrę, niech sprobuje Palmasa - kilka złotych więcej, a dwie klasy wyżej.

SzymonK
Początkujący Aficionado

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

mr.selfdestruct napisał/a:
Palmasy są świetne. Nie ma lepszej Kuby za te pieniądze. A jesli ktoś chwali Piedrę, niech sprobuje Palmasa - kilka złotych więcej, a dwie klasy wyżej.

Jest lepsza Kuba za te pieniądze, no może o kilka groszy więcej: Romeo y Julieta Coronitas en Cedro.

Zeebro
Początkujący Aficionado
Żeebro

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Wto 31 Sie, 2010   

Panowie, to jest cygaro ręcznie czy maszynowo robione?

smfs
Początkujący Aficionado

Wysłany: Wto 31 Sie, 2010   

Ręcznie, było robione maszynowo do 2002.

Odpowiedz do tematu