|
Autor |
Wiadomość |
Dziangiel
Nowicjusz

Wiek: 31 Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 34 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Chrzanów
|
Wysłany: Śro 05 Lis, 2008 Krwiodawstwo
|
|
|
W sumie nie wiem czy temat jest potrzebny.
Po prostu chciałem zwrócić uwagę na to zagadnienie. Może jestem pod wpływem emocji- przecież po raz pierwszy byłem oddać krew.
Dlaczego? Sam w sumie nie wiem- może wierze, że komuś pomogę. Pani pielęgniarka powiedziała, że średnio oddając raz krew pomaga się 3 osobą.
A czy na forum mamy jakichś krwiodawców?
Może ktoś planuje oddać krew? Ja wiem, że pójdę znowu.
A oto kilka informacji zaczerpniętych ze strony www.krewniacy.pl
KTO MOŻE ODDAĆ KREW:
• osoby od 18 do 65 roku życia, które ważą, co najmniej 50 kilogramów;
• osoby, u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonano tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała;
• osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miały wykonanych diagnostycznych badań i zabiegów endoskopowych (gastroskopii, panendoskopii, artroskopii, laparoskopii);
• osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie były leczone krwią lub jej skłądnikami.
OSOBY DOROSŁE MOGĄ ODDAĆ KREW PO OKRESIE:
• 6 miesięcy po dużych zabiegach chirurgicznych;
• 2 tygodni po przebyciu grypy lub infekcji z gorączką powyżej 38 °C;
• 2 tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami;
• 7 dni po wykonaniu małego zabiegu chirurgicznego (np. usunięcie zęba);
• 48 godzin po szczepieniu przeciwko grypie i żółtaczce oraz anatoksyną przeciwtężcową;
• 3 dni po zakończeniu miesiączki;
• 6 miesięcy po porodzie lub zakończeniu ciąży;
KRWIODAWCA MOŻE UZYSKAĆ BEZPŁATNIE WYNIKI BADAŃ LABORATORYJNYCH:
• oznaczenie grupy krwi w układzie A B 0 i Rh
• pełnej morfologii krwi,
• aktywności aminotransferazy alaninowej - ALAT
• znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, AIDS (HIV-1/HIV-2) oraz zakażeń kiłą.
KRWIODAWCA, KTÓRY HONOROWO ODDA KREW OTRZYMA:
• zaświadczenie celem usprawiedliwienia nieobecności w miejscu pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia
• posiłek regeneracyjny o wartości kalorycznej 4500 kalorii,
• zwrot kosztów przejazdu do Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.
AK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ODDANIA KRWI?
• w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
• być wyspanym
• spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
• wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe
• ograniczyć palenie papierosów
• nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki
• nie spożywać uprzednio (24 h.) alkoholu !
Jaka krew jest najbardziej potrzebna?
Każda! Niezależnie od częstości jej występowania. Największe zapotrzebowanie jest oczywiście na najczęściej występującą, czyli A Rh+. Z drugiej jednak strony najrzadziej spotykana grupa AB Rh- pomimo najmniejszego na nią zapotrzebowania musi stanowić bezpieczne rezerwy, aby nie zabrakło jej dla ratowania życia.
Jak to wyglądało z perspektywy krwiodawcy?
Poszliśmy (tak była nas mała grupka) do szpitala. Tam najpierw pani w recepcji nas zarejestrowała (na podstawie dowodów osobistych).
Następnie krótka rozmowa z panią doktor. Niektórzy już odpadli w tym momencie- z różnych przyczyn. A to jakiś zabieg chirurgiczny w okresie krótszym niż 4 miesiące, a to jakieś inne choroby przebyte w zbyt krótkim okresie.
Przebadani przez panią doktor przeszli dalej do pani pielęgniarki która pobrała próbkę krwi i sprawdziła zdaje się zawartość hemoglobiny (mogę się mylić).
Ci którzy 'przeszli pomyślnie' czekali na swoją kolej do pobierania krwi.
W moim przypadku trwało to około 20 minut- pielęgniarka musiała się wkuwać dwa razy.
Ale całość zabiegu przebiegła w bardzo miłej atmosferze.
I w sumie po oddaniu tych 450 ml krwi nie czułem się jakość źle/słabo itp. także nie było tak strasznie jak to miewa w opowieściach.
I broń Boże pisząc post nie chciałem się chwalić etc.
Po prostu gęba mi się będzie cieszyć jeśli ktoś po przeczytaniu zainteresuje się sprawą. Może ktoś inny także oddaje/oddawał krew.
Bo bądź co bądź człowiek po takiej akcji ma wrażenie spełnienia dobrego uczynku:)
No a ja teraz zajadam się czekoladą
  |
_________________ "No i kto tu asy? A kto biesy?
Komu tutaj gębę cieszyć?" |
|
|
|
 |
tomaal
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 4
Wiek: 33 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 236 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 05 Lis, 2008
|
|
|
Ostatnio była u nas akcja pt. Wampiriada, czyli studenckie oddawanie krwi. Mnie niestety kilka warunków dyskwalifikowało. Poza tym to jest dla mnie nie do przeskoczenia
Cytat: | • wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe |
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szpooler
Aficionado

Obecności na FOSCA: 2
Wiek: 33 Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 533 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Cieszyn/Kraków
|
|
|
|
Ta dieta to raczej taka porada jest niż wymóg
Krwiodawstwo popieram, czynnie też, jakoś tak lepiej się czuję, bo mam świadomość że pewnie i ja będę jej kiedyś potrzebował... |
|
 |
Pawelord2
Nowicjusz

Wiek: 34 Dołączył: 05 Wrz 2008 Posty: 26 Skąd: Przeworsk/Lublin
|
|
|
|
W lublinie jest od czasu do czasu akcja medycy oddają krew, załapałem się w tamtym roku i same plusy ;p dostałem wyniki badania krwi ( zdrowy jak ryba) 8 czekolad (całkiem niezłe) koszulkę okolicznościową, darmowe wypasione śniadanie i 2 godziny darmowego bilarda w klubie Fabryka, no i na sam koniec - być może komuś moja krew pomogła
450ml krwi to niewiele, leci szybko i absolutnie nic nie boli - polecam każdemu |
|
|
|
 |
Dziangiel
Nowicjusz

|
|
|
|
Fakt dieta to raczej porada tylko.
Bo przed pobieraniem krwi biorą pod uwagę stan zdrowia pacjenta oraz przebyte przez niego choroby i zabiegi.
A akcje jakie opisują koledzy wyżej. Fakt fajna sprawa
Ale gdyby nie to, te gadżety, imprezy.
Czy gdyby nie dawali tych czekolada to byśmy nie oddawali krwi? |
|
|
|
 |
dud
Nowicjusz street headache 71

Wiek: 33 Dołączył: 22 Lis 2007 Posty: 82 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wrocław
|
|
|
|
u mnie na siłę nie wciskają nic. Jest natomiast pytanie czy zostawiam czekolady na dom dziecka. I o to chodzi.
krew potrzebna jest |
|
|
|
 |
Sadek
Nowicjusz ten typ

Wiek: 36 Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 110 Skąd: Poznań/ Kalisz
|
|
|
|
warto warto ja jeszcze jakoś okazji nie miałem a szkoda bo wiem, że moja krew jest dobra do takich akcji : 0rh+ |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 33 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
|
|
|
 |
Dziangiel
Nowicjusz

|
|
|
|
Sergiej napisał/a: | wstyd przyznać, ale ja nawet nie wiem jaką mam grupę krwi... |
No widzisz Sergiej. A jak pójdziesz oddać krew to nie dość, że dowiesz się jaką masz grupę krwi to jeszcze zrobią ci podstawowe badania |
|
|
|
 |
komar11
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 29 Lip 2008 Posty: 25 Skąd: Malbork/Nowina
|
|
|
|
A więc nic tylko namawiajmy do oddawania:) Jak byłem jeszcze na studiach to wraz paroma osobami organizowaliśmy takie akcje co 3 miesiące. Przyjeżdżał taki fajny autobus i krew się lała litrami:) Ale osobiście wole raz do roku oddać krew w punktach krwiodawstwa. Miła atmosfera no i czekolada. A i organizm się regeneruje i wzmacnia po oddaniu krwi. Ale spokojnie raz góra 2 razy do roku można oddać krew, więcej nie polecam bo się organizm za bardzo przyzwyczai i zacznie za dużo produkować a jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo ( no chyba,że cygar w humidorku) . A jak mamy już dużo pieczątek w książeczce honorowego dawcy krwi to możemy autobusami za friko śmigać i w aptece się wepchać bez kolejki
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dziangiel
Nowicjusz

|
|
|
|
komar11 napisał/a: | A jak mamy już dużo pieczątek w książeczce honorowego dawcy krwi to możemy autobusami za friko śmigać i w aptece się wepchać bez kolejki
|
Właściwie to:
* Zasłużony honorowy dawca krwi uprawniony jest do bezpłatnego zaopatrzenia w leki podstawowe i uzupełniające do wysokości urzędowych limitów cen, a także w leki, które zasłużony honorowy dawca krwi może stosować w związku z oddawaniem krwi (listę tych leków ustala Ministerstwo Zdrowia).
* Zasłużony honorowy dawca krwi ma prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz z usług farmaceutycznych w aptekach.
* Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 20 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników, mogą być nadawane ordery i odznaczenia oraz odznaka Ministra Zdrowia "Honorowy Dawca Krwi - Zasłużony dla Zdrowia Narodu".
* Wiele samorządów miejskich na własną rękę wprowadza zwolnienia z opłat biletowych w komunikacji miejskiej dla zasłużonych honorowych dawców krwi, przy czym w celu nabycia prawa do bezpłatnych przejazdów w różnych miastach obowiązują różne progi minimalnej ilości oddanej krwi.
Tak czy siak plusy są wielkie, w nic nie tracimy |
|
|
|
 |
radeqm
Aficionado

Dołączył: 20 Cze 2007 Posty: 550 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Katowice
|
|
|
|
Panowie,
Z punktu widzenia lekarza Intensywnej Terapii, który właśnie podłączył drugi wór B(-), w sumie siódmą jednostkę krwi zamówioną i przetoczoną dzisiaj przeze mnie, BARDZO namawiam do oddawania krwi.
Sadek - zero plus - słabo - bardzo łatwo dostępna grupa
pozdr.
r |
_________________ "Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/ |
|
|
|
 |
Jacek Uchryń
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Dołączył: 14 Cze 2007 Posty: 1434 Otrzymał 25 piw(a) Skąd: L. USA
|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008
|
|
|
radeqm napisał/a: | Panowie,
BARDZO namawiam do oddawania krwi.
r |
Przyłączam się do tego apelu/
sam zacząłem oddawać krew w 1990r Honorowo a od 1999-2001 na tzw R czyli ratunkowy zespół HDKowców tak się nazwaliśmy.
To całkiem fajna forma oddawania krwi.
Szpitale mają problemy z krwią,a ktoś z znajomych potrzebuje jej ,więc zbiera się grupa ludzi ok 10-15osób i jedzie do szpitala oddać krew.Nie musi to być ta sama grupa krwi,szpital ma towar na wymianę z innymi szpitalami i R zaczynają krążyć po mieście.
Czasami potrafiliśmy zorganizować lekarzom nieplanowane nadgodziny ano bo krwi nie było a jest.
Fajna jazda była.
Nie wiem jak jest teraz, ja mam za sobą oddane ponad 20l krwi kilka odznak jakieś puchary były i dyplomy, uśmiech ludzki.
Często było tak, że nic się nie dostawało bo nie było, a krew jest bardzo potrzebna.
Oddawajcie krew jeśli możecie.
Ja nigdy nie odczułem nadmiaru produkcji krwi a regularnie przez kilka lat oddawałem ją co kwartał.
Oddawanie krwi jest wciągające i nie z powodu czekolad czy kaw.
W tym coś jest.
Oddając krew oddajecie lepszy kawałek siebie.
Pozdrawiam . |
|
|
|
 |
Macio
Nowicjusz super facio

Wiek: 39 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 99 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 12 Lis, 2008
|
|
|
Ja tez zacząłem niedawno oddawać krew
Namówiła mnie...dziewczyna. Może nie tyle namówiła, co po prostu ona jakiś czas oddaje to JA nie mogę?!?!
Do tej pory zdążyłem oddać raz, ale wiem, że na pewno na tym nie poprzestanę.
Niestety, teraz muszę zrobić sześć miesięcy przerwy, po jednym głupim badaniu..
|
|
|
|
 |
lukasz
Nowicjusz Avo Uvezian

|
|
|
|
namawiam wszystkich na oddawanie krwi
Sam jestem kwiodawcą
ŻYCIE !! |
_________________ "W życiu piękne są tylko chwile..." |
|
|
|
 |
Dziangiel
Nowicjusz

|
|
|
|
I kto by pomyślał, że tylu CA oddaje krew
"Sukces- winszuje " |
|
|
|
 |
Dzik
Nowicjusz

Obecności na FOSCA: 4
|
Wysłany: Wto 25 Lis, 2008
|
|
|
Ja do tej pory raz oddałem, ale zamierzam już niedługo znów się wybrać, z tym że moja grupa to raczej popularna. A1Rh+ |
_________________ Trinidad Aficionado |
|
|
|
 |
Brennus
Początkujący Aficionado el chabacano

Obecności na FOSCA: 5
Wiek: 36 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 339 Otrzymał 56 piw(a) Skąd: Poznań/Warszawa
|
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009
|
|
|
Dzik napisał/a: | Ja do tej pory raz oddałem, ale zamierzam już niedługo znów się wybrać, z tym że moja grupa to raczej popularna. A1Rh+ |
sadek napisał/a: | a szkoda bo wiem, że moja krew jest dobra do takich akcji : 0rh+ |
panowie, prosta zasada kołkowana przez PCK - nie ma mniej lub bardziej potrzebnej krwi - każda jest bardzo potrzebna
częsta grupa krwi, to nie tylko dużo tej grupy w banku krwi - to także bardzo duże zapotrzebowanie na nią, bo statystycznie najwięcej jej potrzeba |
|
|
|
 |
AntZ
Aficionado

Wiek: 48 Dołączył: 03 Gru 2014 Posty: 714 Otrzymał 1361 piw(a) Skąd: Otwock
|
Wysłany: Wto 09 Cze, 2015
|
|
|
Ja na razie mam oddane 2,7L krwi.
Ciężko się zmobilizować - a to brak czasu a to przeziębienie itp.
|
_________________ UWAGA !!! Moje oceny smaku i jakości cygar - są moje.
Proszę się nimi nie sugerować dokonując wyboru przed zakupem, gdyż biorąc pod uwagę moje niesprecyzowane i specyficzne uwarunkowania organoleptyczne, opinie te mogą niezamierzenie wprowadzać w błąd.
 |
|
|
|
 |
TOMI1983
Początkujący Aficionado

Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2013 Posty: 186 Otrzymał 112 piw(a) Skąd: Szczebrzeszyn
|
Wysłany: Śro 10 Cze, 2015
|
|
|
ja jak dobrze liczę mam niemal 5 L ale będzie więcej,, jak można pomagać czymś co ma się za darmo to trzeba, no i te czekolady |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|
|
|