|
Autor |
Wiadomość |
Madziek
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 28 Lip 2015 Posty: 0 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015 Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
|
|
|
Witajcie,
Zawsze byłam biernym użytkownikiem forum, ale otrzymałam w prezencie ekspres ciśnieniowy i wszystko nabrało innego wymiaru. W głowie pełnej informacji po przeczytaniu wątków z Gagiią Classic I zaczęłam się zastanawiać jako użytkowniczka Gagii II z 2015 roku czy ów zmiany, które dotyczyły pierwszej wersji zastosować można w wersji drugiej.
Czy są tutaj osoby, które użytkują nową wersję gagii ? W jakiś sposób ją modyfikowaliście?
Już teraz mogę powiedzieć, że chcę zmienić:
1. Na pewno warta wymiany jest dysza do spieniania mleka.
2. Na pewno tamper 58mm
Ale co jeszcze? PID? Kolba nowa, sitka? |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 37 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1887 Otrzymał 278 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015
|
|
|
Jeszcze jakiś czas miałem u siebie classica, ale w starszej wersji. Jeśli zamierzasz korzystać z tego ekspresu przed dłuższy czas to na pewno warto dokonać modyfikacji.
Te najprostsze jak wymiana dyszy do spieniania to obowiązkowo bo oryginalna dysza to pomyłka. Wymiana wiele nie kosztuje, a komfort użytkowania poprawa znakomicie.
Sitka jeśli Gaggia nadal daje w zestawie takie z podwójnym dnem to koniecznie do wymiany. Kupić zwykłe sitko, najlepiej do podwójnego espresso bo na takim łatwiej się przygotowuje kawę.
Tamper jeśli nie masz to wiadomo, kupić trzeba. Ja do swojego sitka używałem tampera 58,5mm.
Jeśli ekspres na dłuższy czas użytkowania to PID jak najbardziej bo classic wodę grzał bardzo mocno.
Co jednak najważniejsze pomyśl o dobrym młynku bo bez niego ani rusz |
|
|
|
 |
Madziek
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 28 Lip 2015 Posty: 0 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 29 Lip, 2015
|
|
|
To prawda, dysza jest okrutna a spienianie mleka na jogurtową konsystencję do art latte... z moimi umiejętnościami niemożliwe . Niemniej słyszałam, że dysza od Silvii nie pasuje do nowej Gaggia Classic... Mógłby ktoś potwierdzić?
A powiedz, co to za rodzaj sitka i kolby? Ostatnio wpadłam na to i mnie zaintrygowało
http://www.cafeatmosphera...12/08/naked.jpg
Tak, na młynek już zbieram ale trudno mi znaleźć jakiegoś kandydata do 800 zł... nie wiem czy takowy jest nawet... mógłbyś coś polecić? |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 37 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1887 Otrzymał 278 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Czw 30 Lip, 2015
|
|
|
Nie wiem jak to jest z dopasowaniem dyszy spieniającej w nowym modelu classica, tu niestety nie pomogę.
Co do tej kolby i sitka to jest to tak zwany NPF (naked portafilter) czyli po prostu zwykła kolba "bez dna" O ile nie wpływa to na jakość samej kawy to na pewno daje ciekawe doznania wizualne i pomaga ocenić czy właściwie ubijamy kawę w sitku. Dzięki temu, że kolba jest odkryta od spodu możemy obserwować czy ekstrakcja przebiega właściwie. |
|
|
|
 |
Madziek
Nowicjusz

Wiek: 41 Dołączył: 28 Lip 2015 Posty: 0 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2015
|
|
|
A jaki mlynek żarnowy do gaggii classic używacie?
A ma ktoś z was 2 wersję gagii? Ponieważ myślę o zmienie prysznica... ale nie wiem czy pasował będzie... |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado


Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 37 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1887 Otrzymał 278 piw(a) Skąd: Kościan
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2015
|
|
|
Z młynkiem jest łatwo (pozornie), kupujesz możliwie najlepszy na jaki możesz sobie pozwolić...
Tak naprawdę dobry młynek to połowa sukcesu bo z dobrego przemiału bierze się najlepsza kawa. Oczywiście można też kupić młynek tańszy i także cieszyć się dobrym espresso. Ja sam mając jeszcze Gaggię korzystałem z młynka Ascaso I-2 mini i jakoś to szło
Młynki swoje kosztują, ale warto wydać trochę grosza i mieć sprzęt na lata |
|
|
|
 |
|