Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: aficionado, kulinarne, wybryki

Kulinarne wybryki aficionado
Autor Wiadomość
Mark Twain
Nowicjusz



Wiek: 41
Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 43
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   Kulinarne wybryki aficionado

Zakładam tu, liczac na osobny wątek:)
Kto co jak dlaczego ......


Przepisik na smaczną (moim zdaniem) kolacje.

2 duże piersi z kurczaka,
czerwone wytrawne wino,
pomidory,
oregano,
niebieski ser pleśniowy,
masło,
oliwa,
pieprz ziołowy,
śmietana,
sól

Otwieramy butelkę ulubionego winka i nalewamy sobie lampke.
Po pierwszym łyku zabieramy się do roboty.

Fileta z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz, dolewamy lampke czerwonego wina. Zostawiamy na noc w lodówce.

W ramach relaksu po cięzkiej pracy dopijamy resztę wina, palac przy tym ulubione cygaro :)

Do garnka wlewamy odrobine oliwy, dodajemy masło i około pół kubka wody.
Gdy zaczyna się gotować dodajemy ser pleśniowy (w kawałkach) i mieszamy aż się roztopi.

Zostawiamy na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietanę żeby zagęścić sos.

Wyjmujemy z lodówki przygotowanego kurczaka.
Układamy na nim pokrojone w plastry pomidory, posypujemy obficie bazylią i zalewamy sosem.
Wsadzamy do piekarnika (około 180 - 190 stopni) na jakieś 35 - 40 minut.

Mi smakowało :)
Mam nadzieję że Wam również zasmakuje. Jak się ktoś zdecydyje na zrobienie kuraczka według mojego przepisu będę bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
 
 
 
Dziangiel
Nowicjusz



Wiek: 31
Dołączył: 14 Lip 2008
Posty: 34
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Chrzanów
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   Re: Kulinarne wybryki aficionado

Nie napisałeś jeszcze, że po posiłku koniecznie zapalamy zacne cygaro ;-)


Mark Twain napisał/a:

Otwieramy butelkę ulubionego winka i nalewamy sobie lampke.
Po pierwszym łyku zabieramy się do roboty.


A ten tekst kojarzy mi się ze skeczem
http://pl.youtube.com/watch?v=pG5CHKw5-GU


...taki mały OT
_________________
"No i kto tu asy? A kto biesy?
Komu tutaj gębę cieszyć?"
 
 
user
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Ja się nie zdecyduję :mrgreen: Połączenie czerwonego wina, kurczaka i sera pleśnowego ( nie wiem jaki masz na myśli... To wazne, bo każdy inaczej smakuje, nie tyle idzie o kolor pleśni ile o markę) oraz przypraw, które się razem nie lubią ( nie należy łączyć bazylii z orgeano, bo wychodzi gorzkawy posmak)... Łączenie oliwy i masła też jakoś nie tego...Nie skorzystam.
 
 
Mark Twain
Nowicjusz



Wiek: 41
Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 43
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Ja nie zmuszam:)
 
 
 
drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana



Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 51
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 718
Otrzymał 19 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Ostatnio gościłem na Śląsku i jak zawsze byłem zachwycony Śląską kuchnią, ale lekki niedosyt pozostał w temacie żurka.
Więc zapodam moj przepis na przepyszny żurek, tani i szybki w przygotowaniu:

- na patelni smażę pół kilo pieczarek, po 5 min dodaję 40 dkg chudego boczku, wszystko smażę na złoty kolor
- w garze gotuję 2 torebki żurka Knorra Tradycyjnego (czy domowego, jakoś tak), do tego 2 małe kostki bulionu grzybowego i mała kostka cebuli w proszku
- gdy całośc się zagotuje wsypuję zawartośc patelni, dodaję 2-3 pokrojone w kostki białe kiełbaski (koniecznie z dobrego sklepu, chude i bez śmieci w środku)
- gotuję ok. 5 min, na koniec doprawiam śmietaną Rama Cremefine, majerankiem i pietruchą

do tego standardowo jajko, całośc palce lizac :palacz:
 
  mój status
 
radeqm
Aficionado



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 550
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Drinksu,

Jak Ty takie coś żurkiem nazywasz, to nie dziwię Ci się, że "Pod Młynem" prawdziwy, śląski żurek nie podszedł ;-)

Dobrze, że chociaż na temat "rolada" mamy podobne poglądy :-P



pozdr.



r
_________________
"Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/
 
 
drinks
Aficionado
fan Ronnie O'Sullivana



Obecności na FOSCA: 10
Wiek: 51
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 718
Otrzymał 19 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

radeqm napisał/a:

Dobrze, że chociaż na temat "rolada" mamy podobne poglądy :-P


to tak ze złości na te wasze śląskie drogi mnie naszło, czekaj, kiedyś cię poczęstuję, zobaczysz, że i Ania Łezka ci nie pomoże, będziesz chwalił :palacz:

a żurek mi podszedł, pycha, ale wolę taki z większą zawartością kremistości :mrgreen:
 
  mój status
 
radeqm
Aficionado



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 550
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 20 Paź, 2008   

drinks napisał/a:
radeqm napisał/a:

Dobrze, że chociaż na temat "rolada" mamy podobne poglądy :-P


to tak ze złości na te wasze śląskie drogi mnie naszło, czekaj, kiedyś cię poczęstuję, zobaczysz, że i Ania Łezka ci nie pomoże, będziesz chwalił :palacz:

a żurek mi podszedł, pycha, ale wolę taki z większą zawartością kremistości :mrgreen:


Ania Kropelka!

:-D


r
_________________
"Problem ze światem polega na tym, że zawsze jest o jednego drinka do tyłu"
/Humphrey Bogart/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Prawdziwy aficionado..
Funky Full offtopic 6 Wto 21 Sie, 2012
krzysiex
Brak nowych postów Suplementacja dla aficionado i nie tylko
Masz pytania odnośnie suplementacji w sporcie ? W tym temacie postaram się pomóc :)
danmal Full offtopic 31 Czw 21 Lut, 2013
Chriss
Brak nowych postów zegarek dla Cigar Aficionado
damiance Full offtopic 98 Pon 02 Wrz, 2013
Mario8
Brak nowych postów OJCOWIE CHRZESTNI AFICIONADO
Gość Full offtopic 7 Sob 04 Lip, 2009
drinks
Brak nowych postów Cigar Aficionado w EMPIK-u
torcularis Full offtopic 6 Śro 07 Sty, 2009
zalej

Strona ma charakter hobbystyczny i informacyjny. Przeznaczona jest dla osób powyżej 18 roku życia.

Palenie szkodzi zdrowiu!
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 16